rita valk  
Rita Valk
 
 
    home over mij links contact
     
  home  
  nieuws  
  haptotherapie  
  journeytherapie  
  quantum touch  
  vijf principes  
  reacties van cliënten  
  opleiding  
  tarieven  
  contact  
     
     
  privacy  
   
   
  Rita Valk
Haptotherapie en meer...
Amsterdam
Heiloo
   
 
   
 
 
 
  Haptotherapie  
  Haptotherapie is een begeleidingsvorm waarin het gevoelsleven centraal staat. Het gevoel krijgt in onze maatschappij niet altijd de aandacht die het verdient; het denken/doen wordt vaak belangrijker gevonden. Wanneer het denken de overhand krijgt, kan dat je op den duur uit balans brengen. Of je hebt teveel meegemaakt en is niet-voelen je overleving geworden. Haptotherapie houdt zich bezig met de wisselwerking tussen je hoofd en het gevoelsleven, en het herstellen van de balans hierin. In de sessies doe je ervaringen op in het contact met de ander, en door “aan de grens” te werken kun je je gaan ontwikkelen.
Ik bied je de ondersteuning die jij nodig hebt om (weer) in je eigen beweging te kunnen komen, van binnenuit. Met respect voor jouw eigenheid. Je wordt weer een “heel” mens als je echt bij jezelf kunt zijn, en blijven, en van daar uit de ander ontmoet. Vrij naar Anna Terruwe:
“Jij mag zijn zoals je bent om te worden wie je bent, maar nog niet kunt zijn; en je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd.”
Haptotherapie is niet klachtgericht, het is een ondersteuning bij je ontwikkeling als mens.

Ik zal je wat voorbeelden geven waarbij haptotherapie een ondersteuning kan zijn:
Je werkt keihard om anderen tevreden te stellen, maar zelf ben je heel vaak moe. Misschien heb je er moeite mee om je grenzen aan te geven, of voel je ze niet eens (denk aan een burn-out). Wellicht kun je perfect onder woorden brengen wat er aan de hand is, maar kun je daar niets mee. Of je hebt het gevoel dat je nooit gewaardeerd wordt, dat mensen jou niet zien staan. Mogelijk blijf je maar steeds malen in je hoofd en kun je geen keuzes maken. Of je ervaart na een traumatische ervaring dat je je gevoel van veiligheid totaal kwijt bent.

Ik kijk naar je mogelijkheden om in beweging te komen. Heb je bijvoorbeeld lange tijd “doorgehold”, dan kan het prettig zijn om eens stil te kunnen staan. Omgekeerd kan het zijn dat je een duwtje in de rug nodig hebt om (weer) in beweging te kunnen komen.
Herken je hier iets in? Dan kan haptotherapie voor jou een goede ingang bieden.

Opbouw van de behandeling
In de intake beginnen we met een gesprek. Dan volgt het positiebepalen (welke posities kies jij in het dagelijks leven?) en de aanraking (hoe reageer je als iemand je benadert?).
Met elkaar bepalen we of jouw hulpvraag thuis hoort binnen de haptotherapie, en of deze benadering je aanspreekt. En we merken of er een klik is met elkaar.
Zo ja, dan zetten we de doelen die je wilt bereiken samen op een rijtje, en kom ik tot een behandelplan. Regelmatig zijn er evaluatie-momenten om te bepalen of we op de goede weg zijn.

Wanneer haptotherapie?
- overbelastingsklachten
- spanningsklachten door stress
- problemen in relaties
- moeite met het omgaan met pijn, beperking, handicap, verlies
- niet kunnen verwerken van traumatische ervaringen
- niet goed kunnen omgaan met werkdruk, burn-out
- gevoelens van angst en onzekerheid, twijfel, minderwaardigheid
- zingevings-vragen

 
 
 
        webdesign margreetdevries.nl